Знаете ли, че всеки може да се погрижи за океаните, моретата и климата от вкъщи?

В предишна публикация Ви разказказахме как в процеса на създаване и дистрибуция на пластмасовите изделия се използва 8% от глобалния добив на изкопаеми горива, а генерираните въглеродни емисии са колкото на 200 ТЕЦ-а. Днес ще споделим повече информация за пластмасата и нейното влияние върху океаните.

В края на март 2019-та с голямо мнозинство Европейският парламент прие нов закон, с който забрани употребата на еднократната пластмаса. Въпреки че това решение отдавна е взето локално в редица европейски държави като Франция и Италия, от следващата година, във всички членки на съюза няма да се ползват прибори за еднократна употреба, пластмасови чинии, сламки, оксоразградими пластмаси и съдове за храна, както и чашки изработени от експандиран полистирен – едни от основните замърсители на моретата и океаните. Поглеждайки към нашето Черно море, за което знаем, че подобно на Балтийско и Средиземно е силнозамърсено с микропластмаса, все пак дълго време се надявахме, че няма да видим острови от боклук и снимки на птици, риби и бозайници в хватката на пластмасовите отпадъци. В началото на юни обаче стана ясно, че в северната му акватория вече са се образували острови от боклук. Поради тази причина решихме да споделим с вас няколко инициативи, в които всеки може да се включи и без усилия и да даде своя принос за по-чисти морета и океани и разбира се – по-малко въглеродни емисии в атмосферата.

Ако все още не сте се присъединили в международната инициатива PlasticfreeeJuly, все още имате две седмици да го направите. Знаем, че рязката промяна в начина на живот често е изключително трудна, но дори и опит за ден без пластмаса би имал нужния ефект и още повече – би дал пример на нашите близки и приятели.

Подпишете петицията на Greenpeace и ЗаЗемята – „Повече море, по-малко пластмаса“. Всички искаме да живеем в по-чиста градска среда, да ходим на чисти плажове и да дишаме чист въздух, а един онлайн подпис – не коства нищо.Последното ни предложение бе изпратено от Катерина Видева – студент във Великобритания. Става въпрос за Oceanhero.today – онлайн търсачка подобна на Google. На всеки пет търсения чрез нея, създателите ѝ събират нужните средства за премахването на една пластмасова бутилка от океаните.

Е, лесно е! В съвременната глобална среда, дори и два клика са достатъчни за една по-чиста планета!