На 22 октомври (четвъртък) от 18.00 часа ще се случи церемонията по връчване на Годишните награди за биоразнообразие и климат’ 2020. Мястото е зала „В парка“ (малкото НДК) и ще бъдат спазени необходимите противоепидемични мерки.

Екипът на БФБ благодари за всички получени номинации, които бяха внимателно прегледани и 58 от тях бяха селектирани в 5-те категории на Наградите.1. Най-успешна кампания, свързана с опазване на биоразнообразието и климата – 23 номинации2. Най-добър журналистически материал, свързан с опазване на българската природа и климатичните промени – 11 номинации3. Активист за природата – 11 номинации4. Политик с най-голямо внимание към българската природа – 3 номинации5. Награда за отговорни бизнеси (по отношение на природата и климата) – 10 номинации

Междувременно на 12 октомври стартира публичното гласуване във Фейсбук събитието на Наградите за биоразнообразие, където гражданите имат възможност да направят своя избор и да определят носителите на наградата на публиката в 5-те категории. Някои от категориите достигнаха вече до нас 1000 гласа, а надпреварата продължава. Гласуването е до 21 октомври 18.00 часа.

На церемонията ще бъде обявено и решението на журито, което тази година е в състав:

Ива Дойчинова (журналист с активна гражданска позиция, директор на програма Радио София на БНР и лице на множество социални кампании), Радослав Парушев – писател и адвокат, който вълнува и провокира със своите романи и разкази (напр. последният му роман „Изнасилени от чудеса“), Лили Гелева – актриса и певица, със своя социална кампания за замърсяването с пластмаса и личната отговорност “Писмо в бутилка”, Красимира Величкова – изпълнителен директор на Българския дарителски форум – най-голямото сдружение на дарителски организации в страната и Димитър Димитров, предприемач, организатор на планинския ултрамаратон „Пирин Ултра“, част от Световните серии по скайрънинг.

Биоразнообразната година (от май 2019 до май 2020) беше наситена с важни за българската природа събития и хора, които са дали своя принос за запазване на ценни места и видове, помогнали са в усилията за намаляване на климатичните промени, борили са се за защита на своите граждански права и възможността да живеем в здрава околна среда. Радостно за нас е, че расте броят на отговорните бизнеси, които имат отношение към природата и климата и с малки или по-големи стъпки помагат промяната да се случи и у нас.

Все още обаче номинациите на политици с внимание към природата остават забележително най-малко (две от тях са били номинирани и в предишни издания), което е обяснимо предвид ситуацията в страната и продължаващото обществено недоволство и протести. Високият брой на номинираните журналисти и техните смели текстове и репортажи за горещи екологични теми  показва, че въпреки незавидното ни място в класацията за свобода на медиите, у нас все още има качествена и обективна журналистика, която заслужава да бъде отличена и подкрепена.

Въпреки специфичността на условията в момента, организаторите от БФБ се надяват, че официалната церемонията на Годишните награди за биоразнообразие и климат’ 2020 отново ще се превърне в  истински празник, на който да се отличат най-добрите постижения, да се припомнят успехите и проблемните случаи, да се даде гласност на малки и големи кампании и акции за запазване на природата и хората.

За музикалната част на празника ще се погрижат „Керана и космонавтите“, а срещите с интересни или любими хора и изложбите в уютната зала „В парка“ ще допринесат за доброто настроение на гостите. За да се спазят необходимите мерки за сигурност и да се съобрази с капацитета на залата и изискванията за социална отговорност е необходима предварителна регистрация на bbf@biodiversity.bg до 20 октомври (18:00 часа).

Присъждането на Годишните награди се организира от Българска фондация Биоразнообразие в рамките на проект „GameON!”, финансиран от програма DEAR на ЕК.